SKRIVET: 2009-06-06, kl 16:09:37 | PUBLICERAT I: Mitt liv

Sveriges Nationaldag

Så var det åter igen Sveriges Nationaldag. Egentligen är det lite tråkigt hur lite vi firar den. Några spelningar lite olika dagscheman på olika platser. TV:n som är specialiserad på temat Sverige men inte så mycket mer. Många vet inte ens varför vi firar den. Jag var en av dem tills det stod igår i tidningen varför.

"Den 6 juni har kallats Gustav Vasas dag, svenska flaggans dag och nu mera Sveriges Nationaldag. Någon gång under 1800-talet togs 6 juni fram som minnesdag. Den 6 juni 1523 var den dagen då Gustav Vasa utsågs till Sveriges konung. Det blev ett slut på Kalmarunionen och Sverige blev på nytt en självständig stat." [taget ur wikipedia.se]

Vi vet alla att Sveriges nationaldag inte alls har lika stor betydelse för oss Svenskar som för Normännan och Norges nationaldag. Men visst borde man fira att man blivit fri från Sveriges tyrann. (Läs: Egentligen var det ju en rejäl nit vi i Sverige gjorde som släppte lös Norge, tänk bara på all Olja och vad rika vi vore nu, tja, man kan ju inte ha allt).Den danska nationaldagen är också lika löst kopplad till historien som för oss. Att utnämna den 6 juni till nationaldag var enligt många källor i regering och riksdag ett försök att stärka dagens ställning. Vissa menar dock att midsommarafton borde vara den dag som räknas som Sveriges nationaldag genom den djupa folkliga tradition som firandet denna dag haft i århundraden.

Men vem vet egentligen hur det kommer bli. Nu får vi åtminstone två stycken helger att fira istället för en. Det tycker jag är väldigt positivt för nu blir det mer ob *2 än bara en helg om det vre på andra viset. Ja, ni har nog gissat det. Jag skall jobba idag, och i morgon, och på måndag. Faktiskt skall jag jobba hela midsommarhelgen också. Hm, inte så skoj men som sagt bankkontot blir fetare, och det behöver jag ju nu när jag skall till USA senare i Sommar.



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

NAMN Spara info?

E-POST (publiceras ej)

URL

Kommentar: