SKRIVET: 2010-03-31, kl 02:07:37 | PUBLICERAT I: I USA

The United State of America vs. Sweden

Efter sex långa/korta månader kan det vara på tiden att jag lägger upp en liten jämförelse länderna emellan...
Egentligen borde det kanske inte vara så otroligt stor skillnad länderna emellan men vissa saker är väldigt annorlunda medan andra är liknande. Och ju mer tiden går blir jag faktiskt mer tacksam över att jag är svensk medborgare.


      


Skor inomhus: Ja, de flesta amerikanare går faktiskt med skorna inomhus precis som man ser i filmerna. Jag förstår inte riktigt grejen med att gå in med smutsiga skor på heltäckningsmattorna, det blir ju bara dubbelt så jobbigt att ta bort sedan... 


Att låsa dörren:
Det är faktiskt inte så nödvändigt här. Låt bilen stå olåst på uppfarten, eller varför inte bakdörren. Det gör ju absolut ingenting att låta den stå öppen under kvällskvisten och in på natten. Rena paradiset för svenska tjuvar...

Dåliga vägar: Jag vet inte riktigt vad jag skall börja med vägarna. De är rent ut sagt kassa. Det är inte ovanligt att man ibland får köra ned till 10-20 m/h på en 35 m/p väg. Och efter stark nederbörd är vägarna rena ruiner som man sedan lite provisoriskt lappar igen. Hade det varit i Sverige hade man fått göra om hela vägen på nytt. Och vad är grejen med brunnslock på motorvägarna?

Trafik: Lämna företräde-skyltarna existerar i princip inte i detta land, istället har man Stop-skyltar överallt. Jag förstår inte grejen varför man skall stanna då vägen är princip klar och inga bilar kommer, men om du inte stannar så står polisen precis runt husknuten och sätter på sirenerna när du gör det. De har dessutom Turn on red vilket betyder att du får svänga höger vid ett rödljus (om det inte finns en skylt som talar om No turn on red).

Kommunal trafik: Klaga ni på västtrafik att de är sena, sena och sena. Men vi skall fasikens vara glada att den existerar över huvud taget! Här går bussen 1 gång i timmen, inte ens det och det finns verkligen inte någon logik i när den går. Ibland är det 2:12, 3:37 och 4:51. Så missar du bussen, tja, good luck chick säger jag!

Stort: The bigger the better. Det är Amerikanarnas motto. Bilarna, husen, matportionerna, chipspåsarna, ja verkligen allt skall vara större. Visserligen finns det små hus, små bilar och små portioner, men det är få som väljer de möjligheterna. 

Mat: Vet de vad krydda är? Allt är smaklöst. Barnen gillar inte kryddor förrutom den kryddan (om man nu ens kan kalla det det) som kommer från fritösen. Maten är blaskig och smakar kemikalier. För det vet ju amerikanarna att det är bättre att äta kemikalier utan calorier än riktigt med calorier. Sockerfria flingor -kan man bara drömma om. Och allt ännat än vitt bröd är extremt svårt att få tag på. Dessutom kan man köpa alltmöjligt klart på burk, snacksgångarna är kilometerlånga medan frukten inte ens några meter. Portionerna man får när man äter ute är dubbla från vad man är van vid så du kan antingen välja att äta upp allt (vilket kanske inte är det bästa om du inte vill rulla fram som miljontals männiksor i detta land gör), slänga det eller det vanligaste alternativet -Wrap it up eller Doggybag.

Artighet: Alla Amerikanare är otroligt trevliga. De frågar alltid "How are you" men egentligen skiter de i svaret. För svarar du någonting annat än "good, thank you" tittar de konstigt på en. Anatar att det bara är deras kultur. 

Djur: Rådjuren finns överallt likadant med ekorrarna. Så fort du tittar ut ur fönstret ser man en ekorre eller jordekorre springa över slänten eller upp i ett träd. 

Utseende: Det är sant när ajg säger att amerikanare inte är ett vackert folk. Visst det finns undantag men än så länge har jag inte sett så många snygga människor. Många är även feta och det verkliga sorgliga är att barnen kommer rullandes efter.

Reklam på tv: Vissa kanaler sänder reklamer 24/7, alltså hela dagen lång i 24 timmar. Jag vet inte vem som skall kolla på det men någon gör det antagligen, och om du inte hittar folket i USA var annars? Och varje timma har de nästan 4-5 reklampauser, herregud, kan de inte skippa 2-3 av dem?!

Air condition: De är galet vad amerikanarna älskar sin air condition! Det är alltid på och kyler, kyler och kyler. Dessutom finns de överallt, i bilarna, i husen, mataffären, kontoret. Visst vi har det kanske i Sverige också men här är det extremt, det är så man vill ta på sig en extra tröja rent ut sagt.

Huskondition: Husen är ruckel. Vet de om hur ett propert hus skall byggas? Står du vid fönstret känner du vinden igenom, väggarna är lyhörda så jag vet inte vad. Och allt går sönder. Dörrarna, låsen, av/på knappen till lampan och fönstrerna. Gör det ordentligt från första början liksom.

Att betala: Antingen med sedlar, bankkort med flera betalningssätt och checkar. Var so god och ställ dig vid kassan och fyll i checken. Lever de 10 år tillbaka? Har du inte insett smidigheten med internet? 


Självklart finns det många andra skillnader men dessa är vad jag kommer på för tillfället. 



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

NAMN Spara info?

E-POST (publiceras ej)

URL

Kommentar: